Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies DIBOOS PUBLICA L'INFORME PER A LA PROMOCIÓ DEL SECTOR DE L'ANIMACIÓ

DIBOOS PUBLICA L'INFORME PER A LA PROMOCIÓ DEL SECTOR DE L'ANIMACIÓ

Pocoyó, Jelly Jam, Planet 51, Arrugas, Chico y Rita, La Dama i la Muerte o Enjuto Mojamuto, entre d'altres, són abanderats del potencial del sector de l'animació espanyola.

La creació d'una borsa de treball nacional exclusiva i la signatura d'un conveni col·lectiu propi per al sector de l'animació són les principals conclusions de l'informe.
L'informe subratlla la importància de donar prioritat als continguts d'animació nacional en la programació de les televisions a Espanya. El 2010, només el 10% dels llargmetratges d'animació programats van ser de producció espanyola.

La Federació Espanyola d'Associacions de Productores d'Animació (DIBOOS), entitat que representa més del 80% de les productores d'animació a Espanya, fa públic l'informe per a la Promoció i Difusió del sector de l'animació a Espanya com una indústria cultural i Creativa subvencionat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport a través de les ajudes d'acció i promoció cultural corresponents a l'any 2011. El document ja està disponible a la pàgina web de la Federació i forma part d'una sèrie d'estudis que publicarà al llarg de l'any per quantificar i qualificar el sector de l'animació a Espanya.
Des de 2003 no s'ha realitzat cap anàlisi sectorial a Espanya. Aquest dèficit d'informació representa una notable limitació a l'hora de presentar i donar a conèixer el sector, la seva envergadura, els seus problemes i les seves necessitats. L'estudi s'ha basat en l'anàlisi, investigació i declaracions d'una amplíssima representació dels directius espanyols de les empreses del sector, professors i alumnes d'animació.

Entre els objectius de l'Informe destaquen:

- Determinar el potencial del sector de l'animació a Espanya a través de l'estudi de les millors pràctiques nacionals en l'àmbit de la producció, distribució i innovació. Per això s'exposen sèries, llargmetratges, curtmetratges i webseries com Pocoyó, JellyJam, El Lince Perdido, Planet 51, Arrugas, Chico y Rita, La Dama i la Muerte o Enjuto Mojamuto.

- Analitzar les necessitats de formació del sector de l'animació a Espanya. Els responsables de les empreses, professors i alumnes han identificat els punts crítics que s'han d'adquirir. Com a centres de formació destaquen la U-TAD i Pepe School Land a Espanya. També la relació formació / empresa entre Animation Iskool i 737/Shaker-Vodka Capital i Kandor Graphics i la Universitat de Màlaga.

- Documentar les oportunitats de continguts educatius d'animació. Aplicacions per a mòbils, tablets, videojocs educatius, mons virtuals i llibres interactius.

- Identificar els models de negoci: utilitzant les noves tecnologies per a la distribució de continguts d'animació i el paper dels derivats digitals. Tendències, agents i partners clau que financen i fan que el contingut sigui rendible. Influència i possibilitats de les activitats d'explotació relacionades, productes llicenciats, continguts multiplataforma, Crossmedia o transmèdia.

Propostes realitzades i conclusions de l'Informe:

Les conclusions de l'estudi promouen el reconeixement de l'animació com a indústria destacada, que genera ocupació, aporta beneficis econòmics i construeix una imatge de marca espanyola positiva a nivell internacional. A més, busca el reconeixement dels productes d'èxit que ha realitzat l'animació espanyola i considera convenient un tractament diferenciat entre l'animació i els continguts d'imatge real, ja que tot i coincidir en les seves característiques d'oci i entreteniment, el component tecnològic que impregna l'animació és destacable, així com el nombre necessari d'empleats i el període de producció.

De l'informe es desprèn la importància que resulta que s'incentivi la internacionalització dels continguts d'animació i l'ajuda de l’Administració Pública per atraure inversors de l'exterior desenvolupant polítiques fiscals favorables.

D'altra banda, es conclou que és fonamental donar prioritat als continguts d'animació espanyols en la programació de les televisions a Espanya. En general, els llargmetratges d'animació i programació dedicada a animació a les televisions ha disminuït el 2010. I per al cas de llargmetratges d'animació, l'origen del 76% dels mateixos era americà, davant el 10% dels espanyols.

En l'àmbit de la formació i dels recursos humans, és imprescindible formar en habilitats empresarials a les escoles d'animació. A més, es proposa la creació d'una borsa de treball nacional per facilitar les connexions entre oferta i demanda d'ocupació en el sector. Així com la signatura d'un conveni col·lectiu propi per al sector de l'animació, fora del paraigua de l'audiovisual.

En l'àmbit financer es reflecteix la importància de la continuïtat de les polítiques públiques, l'augment de les desgravacions fiscals ja existents i la consolidació del paper de les televisions espanyoles com coproductors d'animació, entesa com un sector estratègic vinculat a l'educació i a la indústria del videojoc.

Creació d'una indústria estable:

En definitiva, segons l'informe: "El sector de l'animació requereix la creació d'una indústria estable amb una producció constant, que generi marques d'èxit internacionals, augmenti la mida de les empreses per disminuir l'atomització que existeix actualment i es creïn grans players espanyols, es redueixin les dificultats de finançament i es formi i atregui talent per executar aquestes produccions amb una gran qualitat".

L'animació a Espanya destaca per ser un sector amb una gran projecció internacional, amb produccions venudes a més de 150 països, el que demostra la capacitat de les empreses productores espanyoles per crear conceptes globals dirigits a diferents audiències. Els continguts d'animació espanyols són reconeguts per la seva alta qualitat i professionalitat, contribuint així a fomentar la marca.

L'informe per a la Promoció i Difusió del sector de l'animació a Espanya com a indústria cultural i creativa està disponible a la pàgina web de Diboos

 


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

animac@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325