Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies La Filmoteca de Catalunya redescobreix el cinema d'animació de Jirí Trnka

La Filmoteca de Catalunya redescobreix el cinema d'animació de Jirí Trnka

Paral·lelament es projectarà una selecció de films d'animació per a adults de reconeguts creadors

La Filmoteca de Catalunya programarà un cicle dedicat a l’obra del director txec Jirí Trnka (1918-1969) durant els mesos de juliol i agost. L’obra de Trnka, un mestre del cinema d’animació amb 20 anys de trajectòria, perllonga la retrospectiva que la Filmoteca ha dedicat recentment al seu compatriota Jan Svankmajer, i es veurà contextualitzada per la projecció d’altres films de reconeguts creadors de l’animació per a adults.
 
Jirí Trnka va ser creador de marionetes, il·lustrador, animador de pel·lícules i un gran director de cinema reconegut per la tècnica de pas a pas o stopmotion. Als 11 anys va començar a col·laborar amb Josef Skupa, director del teatre de titelles de Plzen, i el 1936 va crear el seu propi espectacle. Acabada la Segona Guerra Mundial, va establir una unitat d'animació al Film Studio de Praga i, al llarg de la seva vida, va continuar dedicant-se a il·lustrar llibres de contes i a fer decorats per al teatre o per als seus films. Se l'ha anomenat "el Walt Disney de l'Est" tot i que, a diferència de les del creador americà, les seves pel·lícules són per a adults i esdevenen un referent fonamental en la industria de l’animació que assoliren els països de l’Europa de l’Est. Enfront de la producció americana, l’animació de factura txeca es basa sobretot en l’animació d’objectes i també en una temàtica molt més profunda. 
 
La mostra que presenta la Filmoteca inclou des del seu primer dibuix animat, Zasadil dìdek repu/ L’avi va plantar una remolatxa (1945), fins al seu curtmetratge Ruka / La mà (1965), que mostra l’enfrontament entre la Mà (el poder) i el Titella (l’home). Inclou el llargmetratge Velles llegendes txeques (1953), una fita en la tècnica de l’stopmotion que exalta els orígens de la civilització txeca.
 
El cicle de Trnka s’acompanyarà amb una selecció de films d’animació de diversos autors com: Laloux, Plympton, Miyazaki, Roca, Chomet, Padrón, Satrapi, Dunning, Folman, Takahata o el mateix Disney.

Notícia extreta del Butlletí del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

Per a més informació cliqueu aquí


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

animac@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325