Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Notícies L'aventura darrere les aventures de Tadeo Jones

L'aventura darrere les aventures de Tadeo Jones

Alfons Moliné ha escrit per a Animac aquest article sobre el fenòmen de la gran pantalla... Tadeo Jones. La sorpresa, o no, del cinema de casa

Quan Enrique Gato (Valladolid, 1977) va idear el 2001 a Tadeo Jones, no podia imaginar l'espectacular carrera que l'esperava al que, a primera vista, aparentava ser poc més que una paròdia-homenatge d'Indiana Jones. Mentre cursava estudis universitaris d'enginyeria tècnica informàtica, ja va crear els seus primers curts d'animació per ordinador. Després de col•laborar en el terreny del videojoc amb les empreses Pyro Studios i Virtual Toys, el jove creador, insatisfet amb les animacions una mica estàtiques aconseguides en els seus curts anteriors, buscava idear un personatge que li servís d'al•licient per experimentar i desenvolupar les seves destreses com a animador - sense preveure encara quin suport acabaria utilitzant - ja fos un curt o un videojoc - i d'aquí que triés a una figura amb possibilitats infinites de moviment com ho era un aventurer a l'estil de "Indy". Tanmateix, Tadeo Jones encara hauria d'esperar algun temps per ser presentat en societat.

En assabentar-se que el productor Nico Matji anava a llançar una pel•lícula basada en Súper López, Gato, gran admirador d'aquest personatge creat pel mític historietista Jan es va posar en contacte amb ell per oferir-li la seva col•laboració en el projecte. Encara que aquest projecte no arribaria a aixecar el vol, l'aliança entre Gato i Matji donaria els seus fruits, en veure la llum al 2004 el primer curt de Tadeo Jones, que li valdrà al seu director 65 premis nacionals i internacionals, incloent el Goya al millor curt d'animació, i al qual seguirà el 2007 Tadeo Jones y el sótano maldito, que li suposarà novament una trentena de guardons, entre ells una vegada més el Goya. Així mateix, Tadeo ha arribat a fer el salt de la pantalla al paper, havent protagonitzat un parell de còmics realitzats precisament pel citat Jan, la qual cosa no és pas una coincidència, ja que Gato li va encarregar especialment l'adaptació en vinyetes del seu personatge.

Amb aquest apreciable currículum a l'esquena, Tadeo Jones i el seu creador ja estaven madurs per viure l'aventura del llargmetratge. Una aventura que ha suposat quatre anys de treball, un pressupost modest - 8.000.000 d'euros - i un equip de prop de 70 persones, la qual cosa ha donat com a resultat la cinta que ara comentem; un resultat que pot qualificar-se de més que satisfactori. Des que l'any 1997 s'estrenés el primer llargmetratge de l'animació espanyola realitzat amb ordinador, Megasonics, de Javier González de la Fuente i José Martínez Montero, és ja important el nombre de llargs fets al nostre país amb aquesta tècnica, alguns dels quals han assolit un nivell tècnic notable, una important difusió internacional i diversos guardons, com El bosque animado (Àngel de la Cruz, 2001), El lince perdido (Raúl García i Manuel Sicilia, 2008) o Planet 51 (Jorge Blanco, 2009).

Les aventures de Tadeo Jones segueix el rastre de les esmentades obres, comptant amb els ingredients necessaris per guanyar-se el favor del públic: una animació més que correcta, escenes de perill que aviven el suspens a l'espectador... i personatges amb "ganxo" capaços de guanyar-se l'afecte d'aquest últim, des del heroi titular fins a la seva companya, Sara, passant per l'animós guia autòcton Freddy i les dues mascotes de Tadeo, el "galletófilo" gos Jeff i el loquaç - tot i expressar exclusivament a força de cartells - lloro Belzoni. Com a cirereta del pastís, la pel•lícula compta amb uns títols de crèdit impecablement elaborats per Guillermo García Carsí, el creador d'aquesta icona global que és Pocoyó, en la nova productora El Señor Studio, així com un parell de breus però delicioses seqüències en animació 2D a manera d'inserts, obra de Headless Productions, l'estudi liderat per Víctor García i Adrià Maldonado, els directors del aclamadísim Nocturna.

Però hi ha un altre ingredient més que atorga a Les aventures de Tadeo Jones un segell totalment propi: el carisma del seu protagonista. Tot i que, lògicament i tenint en compte la potencial difusió internacional de la pel•lícula, el decorat urbà on transcorre la primera part de la mateixa podria ser tant Madrid com Nova York, Tadeo Jones és una figura que no és infreqüent en el cinema espanyol: el personatge lleument cazurro, encara que ben intencionat - en la línia de, per exemple, un Alfredo Landa - que, una mica per casualitat i malgrat si mateix, es veu involucrat en una situació d'alta responsabilitat - en aquest cas, la seva oportunitat de participar en l'expedició al Perú en substitució de l'accidentat director del museu - i que, contra i vent i marea, aconseguirà tirar endavant gràcies a la seva obstinació i / o el suport dels seus companys / l'atzar / una combinació de tot això. En aquest sentit, i malgrat la seva esmentada vocació de producte per ser exportat a tot el món, Les aventures de Tadeo Jones no amaga les seves pròpies arrels, contràriament a, per exemple, Planet 51, que tot i ser de factura espanyola, s'esforçava per semblar-se a una producció netament "made in USA".

Estrenada el passat 31 d'agost després d'una notable campanya de promoció, Les aventures de Tadeo Jones es va classificar immediatament al primer lloc del box-office, romanent allí durant diverses setmanes, anant en camí de convertir-se en una de les pel•lícules espanyoles - animades o no - més taquilleres de tots els temps... sense explicar la seva recent iniciada carrera internacional, la qual ha tingut la República Popular Xina com a primera etapa, on una vegada més ha triomfat a la taquilla, mentre que la majoria dels altres països de la terra es preparen per acollir les gestes de Tadeo - o Tad, com ha estat rebatejat en anglès - en les seves pantalles al llarg dels propers mesos. No està gens malament per a un humil paleta convertit en vedette a nivell mundial... pel que no ens queda més que desitjar nous èxits a Enrique Gato i el seu equip que, de fet, ja estan planejant un Tadeo Jones 2, l'acció tindrà lloc (potser no serà casualitat) a la Xina. L'aventura, per tant, i mai millor dit, continua.

Alfons Moliné


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

animac@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325