Cat / Esp / Eng
Esteu aquí: Inici Animac Educa

Animac Educa

Una de les tasques més perseguides per Animac és treballar en la línea pedagògica establint un lligam entre educació i animació, animació i educació. Perquè realment creiem que són una parella infalible, escoles i entitats de la ciutat i d'arreu fan tàndem amb nosaltres per ensenyar i aprendre.

TALLERS ANIMAC 2015

Animac reforça una vegada més la seva vocació pedagògica estenent la seva oferta de tallers especialitzats presencials, entre els quals us proposa 5 tallers als que no hi podeu faltar! Tots aquests tallers es realitzaran a les instal·lacions del centre de producció audiovisual Magical Media de Lleida.

TALLER AMB LA REGIDORIA DE INFÀNCIA- I Love Lleida

Taller Cinema d’animació. Tècnica: Pixelació

 INICI: 5 de novembre

 ORGANITZA: Regidoria d'Infància i Família

Obert a joves de 12 a 15 anys que provenen dels Centres Oberts d’Educació en el Lleure, amb la col·laboració dels Educadors d’entorn de cada barri. Els joves explicaran la seva visió del lloc on viuen mitjançant pixelació i l’animació de persones;

Aquest taller d’animació es durà a terme en diversos barris de la ciutat i al finalitzar es presentarà el resultat en forma de curtmetratge a l’edició d’Animac de 2015.

El taller consisteix en què els nois i noies que hi participen dissenyin i construeixin les lletres per a formar la frase I LOVE LLEIDA. Aquestes lletres es col·locaran distribuïdes pels diversos barris de Balàfia, Secà de Sant Pere, Pardinyes, Magraners, Cappont, Bordeta i Centre Històric. Posteriorment, realitzarem un curt d’animació amb totes les lletres en un espai tan emblemàtic de la ciutat com és la Seu Vella. A partir d’experiències viscudes els participants escolliran a on aniran col·locades i les seves explicacions enregistrades s'utilitzaran en el curt d'animació.

TALLER AMB LA REGIDORIA DE JOVENTUT- Paper Motion

Taller Cinema d’animació. Tècnica: STOP MOTION en paper per sustitució a càrrec de l'Acadèmia d'Animació.

Divendres 13 de febrer de 17 a 21 h i Dissabte 14 de febrer de 10 a 14 h

Obert a joves de 13 a 30 anys

Els participants d'aquest taller s’encarregaran d'elaborar els elements de paper, dibuixant i retallant en cartolines als que donaran vida animant, desplaçant i substituint les figures de paper.

TALLER AMB L’ESCOLA MUNICIPAL D’ART DE LLEIDA- RE-CICLADO

Taller Cinema d’animació. Tècnica: Fotogramas en loop a càrrec de Lourdes Villagómez, artista visual i productora d’animació.

 Del 16 al 20 de febrer

RE-CICLADO és un taller d'animació feta a mà a partir de sèries de fotogrames en loop intervinguts amb diferents tècniques. Proporcionarem informació sobre les eines i recursos online perquè els participants puguin crear posteriorment els seus propis vídeos o gifs animats.

Utilitzarem seqüències de curtmetratges animats ja existents. Com a introducció, farem un recorregut per treballs de diferents autors centrant-nos en les paròdies visuals, els replantejaments formals, i les alteracions i reinterpretacions dels components bàsics d'una seqüència d'imatges. Les seqüències d'imatges seleccionades (i el moviment que els dóna sentit) seran reciclades i reinterpretats gràfica i conceptualment mitjançant la il·lustració i l'animació pels participants del taller. El producte final serà un curtmetratge col·lectiu d'aproximadament dos minuts de durada i una sèrie de gifs que podran ser compartits a internet i dispositius mòbils.

Lourdes Villagómez Oviedo

Lourdes Villagómez Oviedo és artista visual i productora d'animació, egresada del Mestratge en Animació Experimental del Califòrnia Institute of the Arts de Los Angeles. La seva obra ha estat projectada en festivals internacionals i en diversos llocs a Mèxic, Itàlia, Espanya i els Estats Units. Des de 1991 s'ha exercit com a animadora, productora i directora de projectes d'animació tant independents com comercials, i com conferencista i docent en diversos tallers i institucions d'educació superior a Mèxic, Espanya, Egipte, Paraguai, Índia, Colòmbia, Veneçuela i el Marroc. El 1999 va crear Els Animantes, col·lectiu de promoció, creació i distribució d'animació independent.

TALLER AMB LA UNIVERSITAT DE LLEIDA- Models d'ideació de videojocs

Seminari sobre el llenguatge dels videojocs i narratives interactives a càrrec de Manuel Garín, professor de narrativa serial i estètica cinematogràfica i banda sonora (Universitat Pompeu Fabra)

 El 9 i el 10 d'abril

Aquest seminari ofereix un recorregut pels principals aspectes formals, narratius i significants vinculats al disseny de videojocs, contrastant models canònics de gameplay amb exemples d'ideació indie alternatius. Es centrarà en l'experiència de la creació i el llenguatge dels videojocs.

Manuel Garín

Manuel Garin és músic de formació i professor d'estètica i narrativa audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra. Ha realitzat estades de recerca a la Tokyo University of The Arts i la University of Southern California, on va desenvolupar la seva tesi sobre l'humor visual. És autor del llibre El gag visual. De Buster Keaton a Super Mario (Cátedra, 2014) i escriu en diversos mitjans sobre cinema i videojocs. 

TALLER AMB Ilerna- Rodatge i postproducció d’un curt en animació stop motion

Taller centrat en una experiència stop-motion i de modelatge a càrrec de El Bombeto

Del 20 al 21 de gener

Amb aquest taller es pretén aprofundir en la tècnica d’animació Stop Motion. Durant 3 dies, els participants treballaran en el muntatge, modelatge dels personatges, els escenaris i el guió. Els curts realitzats durant el curs es projectaran a l’Espai AnimaCrea d’Animac. 

TALLERS ANIMAC 2014

TALLER AMB EL GRAU DE COMUNICACIÓ AUDIOVISUAL DE LA UNIVERSITAT DE LLEIDA

PRESENTROSPECTIVA a càrrec d'Antoni Pinent

Dijous 10 d’abril de 16.30h a 18h i divendres 11 d’abril de 10h a 12h
Per a alumnes de Comunicació Audiovisual de la UdL

Acotant les facetes d'Antoni Pinent i posant l'accent en la seva vessant més experimental com a creador fílmic, aterra des de Suïssa en format 'presentació' al costat d'una selecció retrospectiva de la seva obra, gairebé en la seva totalitat no vista mai abans a Lleida, tot i que una bona part ha estat realitzada aquí. Al llarg de dues sessions, Pinent traçarà un recorregut pel seu treball i els seus diversos processos de creació i intercanviarà impressions i inquietuds amb els alumnes assistents.
La seva obra més recent G/R/E/A/S/E (2008-2013) , ha estat mostrada en festivals de prestigi internacional com ' WRO Biennale ' ( Wroclaw , Polònia ), 'Curatas Vila do Conde' ( Vila do Conde, Portugal), 'EXIS' (Londres, Corea del Sud), ' BFI. London Film Festival' (Londres, Gran Bretanya), 'L'Alternativa' (Barcelona) o 'BAFICI 2014' (Buenos Aires, Argentina).

Antoni Pinent
Nascut a Lleida el novembre de 1975, Antoni Pinent viu i treballa actualment a Berna (Suïssa) . A part de la seva activitat com a creador fílmic, Pinent va ser programador regular de cinema experimental, animació, documental independent a Xcèntric , Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), així com a creador i responsable de la seva famosa secció Cinema Invisible (2004-2009). Entre els seus més notables treballs com a comissari caldria distingir l'exposició itinerant THAT'S NOT ENTERTAINMENT! El Cine Responde al Cine (comissariada amb Andrés Hispano), i els cicles d'itinerància internacional DEL ÉXTASIS AL ARREBATO. 50 Años del Otro Cine Español, i CINE A CONTRACORRIENTE: LATINOAMÉRICA Y ESPAÑA. Diàlegs, confluències, divergències... en els últims 80 Anys (ambdós produïts per CCCB i SEACEX, amb dvd - catàlegs editats per Cameo ). Pinent, així mateix, ha dirigit al costat de Miguel Fernández Labayen el simposi internacional Xperimenta. Mirades Contemporànies al Cinema Experimental (jornades biennals, 2007, 2009, 2011, CCCB), i va  cofundar el grup-revista de batalla Cabeza borradora (Madrid, 2001-2004).

Grease.jpg copy2_of_pinent.jpg

 

TALLER AMB L'ESCOLA ILERNA

INICIACIÓ AL STOP MOTION a càrrec de Claudi Sorribas de l'escola 9zeros

Dimarts 28 de gener de 16h a 20h i dimecres 29 de gener de 16h a 20h
Alumnes del CFGS d’Animació, Videojocs i 3D

Al llarg del taller es treballarà les principals eines per tal de dur a terme un projecte stop motion. Farem una repassada a tots els aspectes importants de la producció: posada en escena, il·luminació i mètodes de captació de les imatges. Establirem les bases de l'animació de personatges, alhora que farem una breu introducció als mètodes de postproducció actuals. A partir d’aquestes explicacions els alumnes treballaran en els sis projectes iniciats.

Claudi Sorribas, professor a l'escola 9zeros
Claudi Sorribas, animador i realitzador amb 20 anys d'experiència en stop motion, dibuix animat tradicional i animació digital, en produccions per a cinema, la televisió, la publicitat i el cinema experimental. Actualment és coordinador de l'àrea d'stop motion de l'escola 9zeros, i professor d'animació stop motion.

Ilerna.jpg 9zeros.jpg

 

TALLER AMB L'ESCOLA D'ART LEANDRE CRISTÒFOL
DAUMENREISE: TEAVEL WORKSHOP a càrrec de Maya Yonesho
 

Del 17 al 20 de febrer.
Alumnes de l’Escola d’Art Municipal Leandre Cristòfol
Treballs animats a partir de petits dibuixos sostinguts amb les mans sobre ciutats i la seva població local. Es tracta de treballs  col·laboratius que la directora realitza amb estudiants i també nens i adults de cada lloc. Des del 2006 ha realitzat 33 curtmetratges en 21 països diferents.

Maya Yonesho
Maya Yonesho és una directora d'animació japonesa nascuda a Hyogo el 1965. Actualment compagina la seva feina com a professora a la Kyoto Seika University amb la realització de films d'animació independents, que han estat premiats i programats en nombrosos festivals internacionals i museus.

MayaYonesho_Suvehetk.jpg maya.bmp

 

 

TALLER AMB EL CENTRE DE RECURSOS JUVENILS, LA PALMA
CINEMA D'ANIMACIÓ AMB LA TÈCNICA DE LA ROTOSCÒPIA  a càrrec de Juan Carlos Concha

Divendres 7 de febrer de 17h a 20h i dissabte 8 de febrer de 10h a 14h
Centre de Recursos Juvenils, La Palma
Obert a joves de 13 a 30 anys, prèvia inscripció
Taller en el qual treballem la tècnica de la rotoscòpia utilitzada en pel·lícules com Sacnner Darkly, Chico i Rita, Waking Life, entre altres, i curts reeixits com Madagascar, Carnet de Voyage, en què es captura la frescor d'uns apunts de viatge i es traspassen per explicar una història fluïda mantenint la frescor de l'esbós. Una rotoscòpia, en què no es limita a copiar la imatge capturada sinó que hi ha una intervenció artística aplicada pel dibuixant per aconseguir un resultat uniforme, d'acord amb una estètica definida.

Juan Carlos Concha
És dissenyador gràfic, realitzador audiovisual i dibuixant. Treballa en el mitjà audiovisual des de 1992 en diferents projectes com documentals, curtmetratges, decorats per a televisió, escenografia, pel·lícules d'animació i vídeos experimentals. Ha cursat diferents tallers i seminaris de realització audiovisual amb mestres com Patricio Guzmán, José Luis Guerin i Bigas Luna, entre d'altres. El 2000 va formar la seva pròpia productora d'animació TAKINGSHAPE, amb 5 artistes a Barcelona, on va treballar fins el 2004. A partir del 2004 va formar APEMANSTUDIO. Ha estat docent en diferents escoles d'animació de Barcelona i Bogotà, ha treballat en diferents llargmetratges europeus com a animador, assistent de direcció i artista de fons.

conchajoventut.jpg JuanCarlosConcha.jpg

 

SESSIONS ESCOLARS 2014

Animac ha programa també, cada any, diverses sessions escolars perquè els alumnes lleidatans siguin els primers en gaudir de les projeccions. 5.500 alumnes de 36 escoles de Lleida i comarques participaren en les sessions que cada any obren la mostra per atansar el sector audiovisual animat a les escoles. En aquesta edició, la divuitena, Animac tornà a mostrar la seva aposta per la vessant educativa, amb la voluntat de contribuir en la formació dels nens i els joves, com a futurs espectadors i creadors.

Les projeccions, que es van fer del 19 al 21 de febrer a la Llotja, en tres blocs, en funció de les edats dels alumnes. Així, “un lloc per a tothom” fou la sessió dirigida als nens d’educació infantil i cicle inicial; “Petits herois”, per al cicle inicial i cicle mitjà, i “El soroll del món”, per als alumnes de secundària.

Aquestes sessions van acompanyades d'un treball previ entre escola i Animac, per tal d'endinsar-se amb més profunditat en la línia pedagògica de les pel·lícules.

escolars2.jpg escolars1.jpg escolars3.jpg

TALLERS ANIMAC 2013

TALLER AMB EL CENTRE D'ART LA PANERA I L'ÀREA D'INFÀNCIA
ANIMACIÓ I GÈNERE FEMENÍ a càrrec de CactuSoup

15, 22, 29 novembre i 4, 11, 18 i 20 de desembre
Organitza: Àrea d’Infància i Família de la Regidoria de Benestar Social i Ocupació, Centre d’Art la Panera.
Col·labora: Fundació Pilar Felip i Animac

Des de la Regidoria de Benestar Social i Ocupació de l’Ajuntament de Lleida es treballa des del vessant de la promoció, detecció, prevenció i intervenció en situacions de vulnerabilitat o de risc; tot a partir de diferents àrees, programes i projectes.

Concretament des de l’Àrea d’Infància i Família i el Projecte Educatiu d’Entorn es  concentren els esforços en la detecció de necessitats i la promoció de la infància i l’adolescència de la ciutat amb l’objectiu principal de respondre a les demandes educatives del territori, tenint com a població diana els infants, adolescents i joves que viuen una situació de risc o són susceptibles de viure-la.

És per aquest motiu que sumant esforços de diferents professionals i juntament amb Animac, s’ha plantejat el projecte de creació d’un vídeo d’animació amb els continguts que es treballaran amb els diferents grups relacionats amb la percepció del rol femení, la millora de l’autoconcepte personal, la incorporació d’habilitats de relació constructives i la creació d’una percepció personal positiva.

L’animació, un cop més, com a recurs didàctic, serà una eina per tal d’explicar i donar a conèixer la realitat social d’aquests joves i també participarà en la construcció del coneixement de diferents tècniques de l’animació, al mateix temps que aprofundirà, mitjançant aquestes, els objectius establerts.

CactuSoup. Creació artística
És un estudi creatiu que neix al començament del 2009 de la unió de dues ments inquietes. CactuSoup treballa amb idees, imatges i paraules, els seus projectes van des de la il·lustració, el dibuix, la fotografia, el disseny fins a la pintura mural.
Destaquem l'experiència d’aquest estudi a l’hora d’idear i realitzar cursos i tallers per a diversos col·lectius, on a través de l’art, fomenten el desenvolupament de la creativitat, el treball en grup i l’aprenentatge de tècniques artístiques.

cactussoup.jpg copy2_of_panera.jpg

 

TALLER AMB LA REGIDORIA DE JOVENTUT

Taller Cinema d’animació amb STOP MOTION a càrrec de Joan Pena

Divendres 15 de febrer. De 16 a 21 h
Dissabte 16 de febrer. De 10 a 14 h
Lloc: Palma. Centre de Recursos Juvenils
Obert a joves de 13 a 30 anys

Els termes WhatsApp, Line o Skipe formen part del nostre vocabulari quotidià, i encara més entre el dels joves, bastant més habituats a utilitzar l’ampli ventall de recursos que les noves tecnologies de la comunicació ofereixen. Per això pensem que tot aquest món és un bon punt de partida i una perfecta referència per fer d’aquest taller d’animació una experiència interessant i atractiva.

Joan Pena
Realització, il·lustració i disseny i construcció d’escenografies. Treballa en diferents projectes escenogràfics a Universal Port Aventura, Hojarasca Teatro de Burgos, Transeduca de Barcelona, Zum Zum Teatre , entre altres. Realitza diferents treballs de videocreació com Lo que queda del dia, Geomedia, i Roig, així com videoclips i suports audiovisuals per Zuma, Crazy notes i Mister Jones. Il·lustracions per a la revista Makoki, agència de publicitat Bakup i animacions per a l’agència Cantalup, Tartera & Lavilla i altres.

Taller organitzat per Regidoria de Joventut. Ajuntament de Lleida

joanpena.jpg tallerjoventut13.bmp

 

Taller La pel·lícula del demà a càrrec d'Isabel Herguera

Del 18 al 22 de febrer de 2013
Per a alumnes del cicle d’il·lustració de l’EAM

La pel·lícula del demà
La proposta per a aquest taller està inspirada en les paraules de François Truffaut: "els joves cineastes s'expressaran en primera persona i ens explicaran què els ha passat: podria ser la història del seu primer amor..." El futur és avui i, fent honor al mestre francès, seguirem els seus consells i la nostra pel·lícula del demà tractarà sobre el primer petó. Realitzarem l'animació a partir d'una banda sonora prèviament composada.

Isabel Herguera
Llicenciada en Belles Arts per la Universitat del País Basc, segueix els seus estudis a l’Acadèmia d’Arts de Düsseldorf com a alumna de l’artista Nam June Paik, cursa un màster d’animació al California Institute of the Arts a Los Angeles. Al 1997 va fundar amb Satinder Singh un estudi d’animació: Loko Pictures, al qual es van realitzar diversos treballs de publicitat per a clients com ara HBO, FOX International i Protocol and Gamble, entre d’altres. Ha impartit diversos cursos i tallers al California Institute of the Arts, a l’Escuela Internacional de Cine y Televisión de San Antonio de los Baños (Cuba) i a la China Central Academy of Fine Arts de Pekín (China). Des del 2005 és professora convidada al National Institute of Design a Ahmedabad (Índia), on imparteix anualment un curs de producció d'animació. A partir del 2007 dissenya i coordina el programa del Laboratori d'Imatge en Moviment d'Arteleku a Sant Sebastià. El seu curtmetratge La gallina ciega (2005) va ser nominat als Premios Goya 2006. El seu últim treball Bajo la almohada (2012) ha guanyat el premi d'UNICEF a Zinebi - Festival de Cortometrajes y Documentales de Bilbao 2012.

tallerisabelherguera1.jpg isabelherguera3_baixa.bmp

 

 

Taller d’Animació i documental a càrrec de Marcelo Dematei

Dimecres 10 d'abril. De 16 a 19 h
Dijous 11 d'abril. De 10 a 13 h
Per a alumnes de Comunicació Audiovisual de la UdL

Animació i documental
A partir de naturaleses, a priori diferents, avui veiem com apareixen quantitat d'obres en circuits alternatius, però també comercials, sobre animació documental. A la ingent producció s'hi suma la creació de festivals o cicles específics i de publicacions teòriques sobre això. La unificació de la base tècnica a partir de la utilització de tecnologies digitals a estat un dels elements que van contribuir evidentment a la difusió del fenomen, però el documental animat ja existia i els recursos de llenguatge que es presten entre ells eren essencialment els mateixos . Tractarem de mostrar com es combinen a partir de les especificitats de cada un i com els recursos de llenguatge poden d'aquesta manera articular discursos menys evidents que els acostumats en l'audiovisual comercial massiu. Veurem també la presència del documental animat o l'animació documental en els nous dispositius i com per fer-ho utilitzen estructures sintàctiques noves.

Marcelo Dematei
Artista, dissenyador i investigador. Director del Màster en Animació per ordinador i investigador especialitzat en temes de personatges virtuals i animació automàtica de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (2002-2011). En els seus projectes artístics es centra en la confluència d'art i tecnologia i les seves estructures de llenguatge, cos, moviment i representació. En la producció teòrica i docent abasta àrees com el disseny, l'animació i les noves tecnologies o els llenguatges i arqueologia dels mitjans. Com a dissenyador, il·lustrador i director d'art ha treballat en diversos àmbits des l'editorial, l'audiovisual i la multimèdia. Actualment desenvolupa projectes cross-media en el seu propi estudi i està produint la primera temporada del seu projecte de sèrie de documental animat + plataforma web interactiva "Contes de vells" per RTVC-Señalcolombia. Ha mostrat treballs, impartits classes i conferències en diferents universitats i institucions d'Europa i Llatinoamèrica. PhD candidate en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València

marcelodimatei.jpg marcelo.jpg

 

 


Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
Vimeo
La Paeria - Ajuntament de Lleida

Subscriu-te a la NEWSLETTER ANIMAC!

Contacta

animac@animac.cat
Tel/Fax: +34 973 700 325